Tämän päivän yrityslainat

Tällaista on mun työnteko nykypäivänä, tosin tuota luottokorttia en tietty jatkuvaan käytä, mutta kahvia ja suklaata… hmm…. joo.

Kun aloitin tämän blogin, opiskelin vielä. Rahaa oli todella niukasti, sen vähäinen määrä määritti elämäni ehdot. Oli pakko oppia elämään sen kanssa.

Ja opin. Nautin siitä, että ei tarvinnut ostaa mitään. Kahleesta avautuikin vapaus. Se oli tärkeä vapaus, koska sittemmin valmistuin ja perustin oman yrityksen. Tässä yrityksessä rahalla ei ole välillä, vaan sillä, että saan toteuttaa omaa intohimoani. En kylve rahassa, mutta saan sitä tarpeeksi. Tarve on, kiitos opiskeluaikoijen oppien, todella vähäinen. Ainoa mihin käyttäisin enemmän rahaa, olisi matkustelu. Ja siinäkin oikeastaan aika on rahaa tärkeämpi, koska todella pienellä rahalla pääsee kauas jos vain on aikaa.

Yksi seikka mihin törmäsin heti, kun aloitin yrittäjänä, olivat yrityslainat. Työpostini ja nettiselaimeni täytyy yrityslainamainoksista. Joka paikasta tyrkytetään 10 000 euron lainaa ilman vakuuksia yrittäjälle.

Kerran katsoin mitä tarjous pitää sisällään. Ja hämmästyin: pideäänkö meitä yrittäjiä jotenkin tyhminä! Että luullaan, että me maksetaan yli 150% todellista vuosikorkoa lainasta?! Vain todella epätoivoinen yrittäjä joutuu turvautumaan moiseen!

Tulin vihaiseksi ja päätin ottaa selvää, että eikö yrittäjälle ole tarjolla muita lainoja kuin tällaisia törkylainoja. Löysin erinomaisen Yrityslainat.net sivuston, jossa tätä asiaa on rehellisesti ja avoimesti käsitelty ja netistä löytyvät lainat vertailtu.

Yrityslainat.net sivustolla puhutaan kolmenlaisista yrittäjälainoista, siis mitä netistä löytyy: yrittäjän pikavippi, yrityksen kulutusluotto ja pk-yrityksen joukkorahoitus. Kuten nimistä voi päätellä, kaksi ensimmäistä on kalleimpia ja joukkorahoitusta voi saada kohtuullisella hinnalla myös ilman vakuuksia.

Yritysten rahoitus on todella muuttunut ja muuttuu. Perehdyttyäni oli kuitenkin tyytyväinen: tarjolla on nykyään monipuolisesti erilaisia vaihtoehtoja rahoitukseen, kun aiemmin oli vain yksi vaihtoehto, lakki kouraan ja pankkiin, itkien pois jos ei rahaa irronnut. Jos itse investoin joskus isompaa laitan hakemuksen joukkorahoituksesta, esim Vauraus Suomi tai Fundu Oy:lle, sillä näistä lainaa saattoi saada lähes samaan hintaan kuin pankista, ja ilman vakuuksia. Nimitakaus tietysti tarvitaan.

Mutta niitä ryöstölainoja oli todella monia: Yritysluotto.fi, Suomen Yrityslaina, FIN Yritysrahoitus, Finlandia rahoitus, Rahoittaja.fi, Rahaneuvos, Ameron, Luottorahoitus…. monia monia, joissa lainan todellinen vuosikorko nousi lähemmäs sataa prosenttia ja monissa pahimmissa reilusti ylikin! Yksinyrittäjän tai toiminimiyrittäjän olisi paljon järkevämpi hakea laina omiin nimiinsä vaikka Lendosta tai Norwegianilta, siitäkin huolimatta, että yrityksen nimiin otettujen lainojen rahoituskulut eli korot ja kulut saa yrityksen vähennyksiin.

No, tällä hetkellä lainarahalle ei ole tarvetta, mutta toivon, että näistä yrityslainoista todella keskusteltaisiin enemmän! Ihan vaan siitä syystä, että nämä markkinoivat yhtä aggressiivisesti kuin pikavippifirmat aikanaan, niitä ei koske kuluttajasuojalaki, eli todellista vuosikorkoa ei ilmoiteta missään, se pitää itse laskea, ja näiden seikkojen vuoksi yrittäjät altistuvat näille jatkuvasti. Niihin alkaa hiljalleen luottaa, tulee valheellinen kuva, että kun kuulee jostakin koko ajan, se on ok, tuttu ja tavallinen asia. Näin kävi myös pikavipeille. Näin tulee käymään näille yrityslainoille. Sanokaa minun sanoneen, että pienyrittäjät ja yksinyrittäjät ovat pian yksi yksittäinen erittäin velkaantunut ryhmä Suomessa! Tyypit Takuusäätiössä: varautukaa tähän!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *