Freedom makes u free

Puoli vuotta sitten sain idean.

Oikeastaan se oli ollut pitkäaikainen haave, mutta pysynyt kauan aikaa jossain syvällä piilossa arkisten asioiden taustalla. Eräänä maanantai-aamuna, kun päätin helpottaa maanantai-ahdistusta aloittamalla viikon kupposella kahvia ja sanomalehdellä kahvilassa, niin se idea yhtäkkiä vain tuli: ostan asuntoauton ja kierrän sillä Euroopan.

Minulla oli hyvä työpaikka ja tasainen arki, johon olin tyytyväinen. Siksi yritin aluksi karkottaa ajatuksen pois ja pidin itseäni vähän tyhmänäkin. Pian kuitenkin tajusin, että on turha taistella itseään vastaan. Tarvitsin uutta haastetta ja uutta vaihetta elämään. Päätin toteuttaa unelmani. Aloin suunnitella reissua ja mietin ajankohtaa ja maita, joissa kävisin, sekä tietysti reissua. Juttelin ajatuksistani myös frendeille ja sain erään heistä innostumaan. Kaverilla oli kuitenkin vaikea kysymys: millä lysti kustannetaan?

Siinäpä se. Koko juttu oli kaatua siihen. Säästöjä ei ollut paria sataa enempää, mutta reissu kuumotti niin paljon, että halusin saada sen toteutettua ja mahdollisimman nopeasti.

Päädyin monien (ja jälkeenpäin itsenikin) mielestä aivan järjettömän typerään ratkaisuun. Freedom made me free anyway.  Laina piti kuitenkin saada ilman vakuuksia ja nopeasti.

Laina hankittu, ja sitten mentiin! Parin kuukauden reissun aikana ehdittiin kiertää suunnilleen koko Eurooppa. Aluksi koluttiin Baltia rauhassa ja kävin myös ensimmäistä kertaa elämässäni Pietarissa, joka olikin iso positiivinen yllätys. Baltian jälkeen mentiin Saksaa, Puolaa ja Balkania. Kirkkaimmaksi tähdeksi nousi kyllä Kroatia kansallispuistoineen! Ihan tajunnanräjäyttävän hienoja paikkoja, suosittelen ihan kaikille. Balkanilla edettiin aina Ateenan Akropoliille asti, joka taas oli pikkuisen pettymys. Olihan rakennus hieno, muttei sitä kauan jaksanut katsella siinä mielettömässä ruuhkassa.

via-baltica-vertaalaina

krka-kroatia-vertaalaina

Seuraavaksi käytiin läpi Pohjois-Italian kaupunkeja Venetsiasta Firenzeen ja Ranskaan mentiin Rivieran rannikkoa pitkin. Ajaminen sinänsä ei ollut läheskään niin ongelmallista tai pelottavaa kuin sitä etukäteen ajatteli, mutta kyllä Italian kaupungeissa sai aika skarppina ratissa olla. Periaatteessa halvemmaksihan reissu olisi tullut reilaamalla, mutta sen verran mukavuudenhaluisia oltiin, että haluttiin nukkua joka yö hyvin luksusasuntoautossa. Lisäksi auto oli paljon vapaampi vaihtoehto tavallaan kuin juna, ja siinä vältyttiin aika paljolta ylimääräiseltä säädöltä, semminkin, kun auto hyrräsi kuin ompelukone ilman mitään ongelmia.

Suomeen tultiin sitten Belgian, Hollannin ja Tanskan sekä tietty rakkaan Ruotsin läpi takaisin. Aika tehokkaasti siinä tuli koko Eurooppa siis koluttua läpi. Reissu onnistui lähes yli odotusten, kun autossakaan ei mitään ongelmia ilmennyt. Onnistuneen reissun taustalla oli tietysti huolellinen suunnittelu etukäteen.

Ja se laina… Arkea jaksaa taas kyllä painaa ihan erillä tavalla, ja helppoa elämää Suomessa osaa nyt arvostaa. Reissu oli loistava, ja lainasta oon jo saanut maksettua hyvän siivun pois, mutta onhan ne korot kyllä aikamoiset… Ensi kerralla siis entistä parempi suunnittelu, ja siihen kuuluu kyllä huolellinen lainan- ja korkojen vertailu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.